Gedevet Yaylası

15 Mayıs 2020

Gedevet Yaylası, Alanya’daki  Dere Köy isimli bir köyün sınırları içinde bulunuyor. Tam 1100 metre rakıma sahip olan yayla ilçeye ise 21 Km uzaklıkta buluyor. Yayla olmasına karşın tüm yolları asfalt olan ve villa ve apartmanlar olan bu doğa harikası yer günübirlik piknik mekanlarına ev sahipliği yapıyor. Gedevet Yaylası son zamanlarda popüler olan yayla turizmi ile giderek önem kazanmaya başlamış durumdadır.

Gedevet Yaylası hava durumu

Denizden 1.100 Metre yüksekte olması sebebiyle yazın bile serin bir havaya sahiptir. Bildiğiniz gibi Alanya yaz aylarında çok sıcak ve nemli bir havaya sahiptir. Bu sıcak ve nemli havadan bunalan insanlar yaylaya akın etmektedirler. Bu yayla serinlemek için günü birlik kaçış mekanı olmaktadır.

Gedevet Yaylası sık çam ormanları ile çevrilidir. Burada ayrıca mesire alanı bulunmaktadır. Mesire alanında kamelyalar, piknik masaları, hamaklar ve tuvaletler hizmete sunulmaktadır. Burada bulunan Park Orman tesisinde fırında köy tavuğunu denemenizi tavsiye ederiz.

Bölgede ulu çınar ağaçları ise görülmeye değer bir başka öğedir. Bu kadar doğal güzellikleri olan, sık çam ağaçları ile kaplı, havası bol oksijenli, çam kokusu ile büyüleyici yaylayı Alanya geziniz sırasında ziyaret etmelisiniz.

Alanya yazın çok sıcak olmasına rağmen kışı ise çok soğuk olmadığı için kar göremezsiniz ancak Gedevet yaylasına çıktığınızda kar görmeniz mümkün olacaktır.

 

Gedevet Yaylası         Gedevet Yaylası

 

 

Gedevet Yaylası’na nasıl gidilir?

Yaylaya ulaşmak için özel aracınız olmalı. Alanya merkezden doğuya  dağlara doğru ilerlemeliniz. 21 Km gideceğiniz yol yokuş yukarı olacağından arkanızda inanılmaz güzel, tablo gibi bir panoramik manzara olacaktır. Arada bir durup bu güzel manzarayı seyretmek isteyeceksiniz. Dediğimiz gibi yayla tam 1.100 metre deniz seviyesinden yukardadır. 21 Kmlik yolu 40-45 dakika gibi bir zamanda kat edeceksiniz.

Bir rivayet der ki; Sultanlar Sultanı Fatih Sultan Mehmet devrinde Alaiye’yi Karamanoğullarından almak için Gedik Ahmet Paşa görevlendirilir. Konya üzerinden Gedevet ve Taşatan yolu ile Alaiye’ye gitmiş. Bu sebeple Gedik isminin Gedevet olarak ünlendiği söylenir. Burada Çinilerle süslü bir çeşme bulunur ve hala çeşme sağlam durumdadır.

Yayla yetiştirilen ürünler bakımından zengindir. Kızılcık, elma, üzüm, armut, turfanda sebzeler ve incir en önemlileridir.

 

 

Diğer blog yazıları için tıklayınız.

 

Gedevet Yaylası Resimleri